Ce nivel de cunoștințe in limba engleză va deține elevul in urma participării la cursurile de limbi străine?
Aceasta este una dintre întrebările frecvente care apar în discuțiile dintre profesori și părinți, în special la începutul anului școlar.
Propunem o analiză detaliată a tuturor aspectelor relevante atunci când un elev începe un curs de limba engleză la Interlex Language Studio, inclusiv evaluarea nivelului de cunoștințe pe care acesta îl poate atinge în funcție de modalitatea de desfășurare a cursurilor și durata studiului.
Pentru început, nivelurile de cunoștințe in limba engleza sunt definite prin Cadrul European Comun de Referința pentru Limbi, publicat in anul 2001, ce furnizează un set de descrieri bine definite referitoare la nivelurile de competență în limba engleza.
Niveluri de limba engleza, conform Cadrului Comun European
A1 – STARTER (nivel începător)
A2 – ELEMENTARY (nivel pre-intermediar)
B1 – INTERMEDIATE (nivel intermediar)
B2 – UPPER-INTERMEDIATE (nivel intermediar – avansat)
C1 – EXPERT (nivel avansat)
C2 – MASTERY (nivel profesionist)
Se pune astfel, următoarea cea mai des întâlnita întrebare, in special când vine vorba de definitivarea unui plan de studiu in vederea susținerii unui examen Cambridge: de cate ore de pregătire are un elev nevoie pentru a putea susține un examen?
Cadrul Comun de Referința European CEFR recomanda ca, pentru a progresa de la un nivel de cunoștințe in limba engleza la următorul, este necesar un număr minim de 80 de ore pana la 400 de ore de studiu, sub îndrumarea unui profesor, pentru a putea înregistra progresele dorite. Desigur, fiecare nivel de cunoștințe necesita un număr diferit de ore, după cum urmează:
Nivelul A1 (Elementary) YEL – Starters, Movers – intre 90 – 100 de ore de pregătire
Nivelul A2 (Pre-Intermediate) – Flyers, KET – intre 180-200 de ore de pregătire
Nivelul B1 (Intermediate) – PET – intre 150-350 de ore de pregătire
Nivelul B2 (Upper-Intermediate) – FCE – intre 450-600 de ore de pregătire
Nivelul C1 (Advanced) – CAE – intre 700-900 de ore de pregătire
Nivelul C2 (Proficiency) – CPE intre 900-1.200 de ore de pregătire
Aceste cifre pot părea descurajatoare in prima instanța însă nu uita ca exista o serie de factori ce joaca un rol esențial in dezvoltarea nivelului de limba engleza printre care expunerea la limba străină studiata, vârsta la care o persoana decide sa dezvolte sau își îmbunătățească nivelul de limba engleza, frecvența cu care își dedica timp pentru studiu pentru a-și aprofunda cunoștințele de limba engleză și, nu în ultimul rând, identificarea corectă a nivelului de studiu în funcție de vârstă și nivel de cunoștințe, pentru a putea progresa intr-un mod cat mai armonios si eficient. In plus, calibrarea nivelului și dificultății manualului de studiu pe care profesorul decide să-l utilizeze la clasa poate influenta pozitiv, prin îmbunătățirea și aprofundarea competențelor elevilor în limba engleză. Selectarea unui manual adecvat, adaptat nivelului de dificultate potrivit, este esențial pentru sprijinirea progresului elevilor în învățarea limbii engleze. Există, așadar, categorii bine definite:
Elementary nivel A1 – A1.1. si A1.2
Pre-intermediate nivel A2 – A2.1. si A2.2
Intermediate nivel B1 – B1.1. si B1.2
Upper-Intermediate nivel B2 – B2.1. si B2.2
Advanced nivel C1 – C1.1 si C1.2
Proficiency nivel C2 – C2.1. si C2.2
La Interlex Language Studio acordam o atenție deosebita tuturor aceste aspecte necesare in vederea creării unui cadru eficient si prietenos de studiu pentru elevii noștri, sprijinindu-i si oferindu-le întreg suportul necesar pentru a parcurge toate aceste niveluri de limba engleza. Poți solicita testarea gratuită completând formularul de contact disponibil aici, in urma căruia veți fi contactat de către un reprezentat Interlex Language Studio pentru a va oferi toate detaliile necesare.
Cum putem evalua corect nivelul de cunoștințe de limba engleză?
Nivel engleza începător A1
Nivelul de cunoștințe in limba engleza A1 indică, in primul rând, capacitatea de a avea interacțiuni simple in limba engleza însă insuficient pentru pregătirea si echivalarea cunoștințelor in scop academic.
Acest nivel include expresii de bază legate de interacțiunile de zi cu zi în limba engleză, cum ar fi activitățile zilnice, preferințele și interesele personale, exprimarea unor opinii cu un vocabular elementar, formularea de întrebări și răspunsuri simple, dar puțin argumentate.
Nivel engleza pre-intermediar A2
Nivelul de cunoștințe in limba engleza A2 indica un cadru mai extins de dezvoltare si aprofundare a limbii engleze, facilitând in primul rând comunicarea si transmiterea informațiilor scurte sau de baza in limba engleza, identificarea si înțelegerea mesajului receptat, punctele principale din informații sau mesaje scurte, precum știri sau video-uri, deducerea din context a cuvintelor cheie dar si furnizarea de informații mai detaliate cu privire la interese, puncte de vedere si activități personale. Astfel, situațiile de zi cu zi pot fi exprimate cu ușurință având un nivel A2 de cunoștințe în limba engleză.
Nivel engleza intermediar B1
Nivelul de cunoștințe in limba engleza B1 permite capacitatea de a înțelege și comunica într-o varietate mai extinsă de contexte, necesitând o abilitate superioară de exprimare și utilizare a limbii engleze.
Prin aprofundarea cunoștințelor, în special a vocabularului și a structurilor gramaticale specifice, acest nivel de cunoștințe B1 presupune abilitatea de a susține conversații despre diverse subiecte din viața de zi cu zi cu ușurință, de a formula opinii în scris sau verbal cu privire la diverse teme, de a interacționa în scris și de a comunica idei principale cu claritate, de a exprima punctul de vedere despre diferite subiecte, trăiri sau experiențe, precum și alte teme de interes general.
Nivel engleza upper-intermediate B2
Accesarea unui nivel B2 de studiu al limbii engleze permite deschiderea necesara spre a iți dezvolta capacitatea de vorbitor utilizator independent, având abilități bine dezvoltate în exprimare, citire și înțelegere si poți înțelege mesajele orale sau scrise într-un context extins.
Diferența fata de un nivel B1 de cunoștințe constă în calitatea exprimării orale și scrise, folosind un vocabular mai extins decât vorbitorii de nivel intermediar. Prin utilizarea structurilor gramaticale complexe, expresiilor și vocabularului învățat, un vorbitor de engleză de nivel B2 poate oferi o altă perspectivă asupra mesajului transmis, exprimându-se cu ușurință și fără întreruperi, putând redacta scrisori, articole, rapoarte sau eseuri pe teme complexe și dezvoltând gândirea critică în limba engleză.
Nivelul B2 de limba engleză este util în plan profesional sau academic, garantând spontaneitatea și fluiditatea necesare pentru a fi înțeles cu ușurință în diverse contexte, inclusiv în interacțiunea cu vorbitori nativi de limbă engleză.
Nivel engleza avansat C1
Prin obținerea nivelului C1 de competență în limba engleză, elevul poate utiliza limba engleză fluent și flexibil într-o gamă variată de situații sociale și profesionale, de la studii academice la interacțiuni în mediul de lucru.
Acest nivel implică fluență și spontaneitate în discuții ce acoperă teme sociale, academice sau profesionale, demonstrând capacitatea de a aborda și redacta în mod coerent și convingător atât verbal, cât și în scris subiecte complexe.
Nivel engleza profesionist C2
Nivelul C2 de competență în limba engleză indică faptul că elevul posedă un nivel de competență comparabil cu cel al unui vorbitor nativ și poate utiliza limba engleză fluent și cu mare ușurință în orice context social, academic sau profesional.
Fluența și precizia în exprimare, indiferent de subiectul discuției, sunt trăsăturile definitorii ale acestui nivel superior de competență lingvistică.
Capacitatea de a utiliza un limbaj complex, formal sau neutru, în diverse contexte și situații, asigură flexibilitatea cu care un vorbitor de nivel C2 poate naviga în orice situație și poate susține argumente ce implică subtilități și nuanțe chiar și în cele mai complexe circumstanțe.